דיאליזה תופעות לוואי

הכל על דיאליזה ומצב חולי אי ספיקת כליות בישראל

בין אם הינך חולה אי ספיקת כליות שנזקק לטיפולי דיאליזה ובין אם אדם בריא שמעוניין לברר פרטים בנושאים אלה ובערוצי הטיפול שמערכת הבריאות מציעה – טוב שהגעת אלינו. אנחנו מתכוונים להניח את כל הקלפים על השולחן ולצייד אותך במידע ששום רופא לא יחשוף בפניך ובנתונים שמערכת הבריאות הציבורית ממש לא היתה שמחה לגלות. אכן, מצד אחד הסתרת מידע מחולים בכלל ומחולי אי ספיקת כליות סופניים שחיים על זמן שאול בפרט, מקוממת ובלתי נתפסת. אך, מצד שני, סוף סוף תהיה בידך התמונה המלאה מה שיאפשר לך לבחור בערוץ הטיפול הנכון ולחסוך מעצמך כאבים רבים, טירטורים ותיסכולים – פיזיים ונפשיים כאחד. בבקשה:

Home » הכל על דיאליזה ומצב חולי אי ספיקת כליות בישראל
דיאליזה תופעות לוואי

נפתח בהיעדרו של האבחון המוקדם

אם היה ניתן דגש על רפואה מונעת בשלבים מוקדמים כמו זיהוי מוקדם, בדיקות תקופתיות לאיתור אלה שנמצאים ברמת סיכון גבוהה לצורך מתן טיפול תרופתי או אחר, כנראה שהמספרים המזעזעים שהצפנו בפניך היו יורדים פלאים:

  • אלפים לא היו מגיעים כלל למצב סופני ותלות בדיאליזה
  • מספר המתים מהמחלה היה קטן משמעותית
  • רשימת ההמתנה להשתלה היתה מתקצרת וכפועל יוצא גם זמן ההמתנה להשתלה
  • עשרות אלפי חולים לא היו נזקקים כלל לטיפול דיאליזה. אבל, לצערנו הרב, לא כך הוא המצב.

ונמשיך בנתון הכי מקומם ומצער:

פ פתחנו בהיעדרם של הטיפול המונע והאיבחון המוקדם וזאת למרות שבעשור
אחד מספר חולי הכליות עלה ב-75%. מתברר שאי קיומם של ערוצי טיפול
אלה אינו מהיעדר מקורות מימון אלא הפוך – טיפולי הדיאליזה
הפכו למקור מימון בעבור קופות החולים:
בעבור ניתוח השתלת כליה מקבלת קופת החולים מהמדינה 163,000 ₪. מנגד,
בעבור כל מטופל דיאליזה מקבלת קופת החולים מאוצר המדינה 247,000 ₪.
כך הפכו מטופלי הדיאליזה בעבור קופות החולים ל"אווזה המטילה ביצי זהב".
ובחשבון פשוט 7000 מטופלי הדיאליזה מביאים לקופות החולים הכנסה שנתית
של כמעט 2 מיליארד ₪ רק בזכות המימון של המדינה לקופות. 
אם הכתוב עד כה הספיק לך כדי להבין שעדיף כבר עכשיו לברר את אופציית
השתלת כליה בחו"ל הקלק כאן….
אם ברצונך לקבל עוד מידע על מצב חולי אי ספיקת כליות בישראל, המשך בקריאה:

התוצאות של אבחון מאוחר

נקדים בנתון שמשמעותו קריטית: לא ניתן לשקם או "להחזיר לחיים" רקמת כליה שהפסיקה לתפקד. כלומר, כל נזק פיזי כלייתי הוא בלתי הפיך. מכאן ברור עד כמה קריטי הוא גורם הזמן והצורך באבחון מוקדם. ולמרות זאת, רבים מזוהים כמי שזקוקים לטיפול דיאליזה בשלבים מאוחרים מידי. ויש לכך השלכות כבדות. הנה אחת מהן שתבהיר את המשמעות של הביטוי "מאוחר מידי":

לצורך טיפולי הדיאליזה יש להכין התקן וורידי. קיימים כמה סוגי התקנים אפשריים. בספרות המקצועית יש הוכחות ברורות לכך שהתחלת טיפולי דיאליזה באמצעות התקן קבוע – פיסטולה – היא האופציה המיטבית, בעוד שהתחלת הטיפולים באמצעות התקן זמני – פרמוקד – מקצרת את תוחלת החיים. אבל, בגלל הזיהוי המאוחר חולים רבים מגיעים למצב של צורך מיידי בטיפול דיאליזה ולכן, בלית ברירה "זוכים" להתקן זמני מסוג פרמוקד.

הריבוי היחסי של החולים המטופלים בצנתרי פרמוקד (31%) מעיד על שיעור גבוה יחסית של חולים שהחלו בטיפולי דיאליזה ללא הכנה מוקדמת נאותה ובגלל זיהוי מחלת כליות מאוחר. וזו רק דוגמא אחת מיני רבות למצב העגום בו נמצאים חולי כליות ומטופלי דיאליזה בישראל. דו"ח מבקר המדינה פורס את התמונה המלאה:

טיפול בחולי אי ספיקת כליות

גם מבקר המדינה זיהה כשלים חמורים במערכת הטיפול בחולי אי ספיקת כליות:

בביקורת שערך מבקר המדינה נמצאו עשרות מקרים בהם לא שלחו יחידות נפרולוגיות ומרפאות דיאליזה דגימות דם של מטופליהן למעבדה הארצית לסיווג רקמות כנדרש. כך, בהיעדר אותן דגימות דם נמנעה מחולים אלה הכניסה לרשימת הממתינים להשתלת כליה.

נוסף על כך, לצורך איתור כליה מתאימה, על היחידות הנפרולוגיות ומרפאות הדיאליזה לשלוח למעבדה בכל שלושה חודשים דגימות דם של כל החולים שמטופלים בדיאליזה ומועמדים להשתלת כליה. הביקורת העלתה שעשרות פעמים לא הגיעו למעבדה כנדרש דגימות דם של חולים הרשומים במעבדה הארצית כממתינים להשתלת כליה (בהם כאלה הממתינים מ-2002). עקב ליקוי זה חולים שהמתינו להשתלת כליה לא זכו להגיע לרגע. הדו"ח מתאר עוד כשלים רבים כמו :

  • חוסר ברופאים נפרולוגים
  • מיעוט מעבדות ייעודיות לחולי כליות
  • ציוד מיושן ומחסור חמור בכוח אדם
  • היעדר מדדים לבחינת איכות טיפול בדיאליזה
  • אי העברת תוצאות ביקורות לגורמים המטפלים לשם תיקון הליקויים
  • בדיקות זיהוי רקמות לצורך התאמת השתלה שלא נשלחו כלל לבדיקה
  • היעדר שיתוף פעולה עם גורמים בחו"ל שהיה יכול להקל על המצב
  • וכמובן… מיעוט איברים להשתלה מה שמותיר בידי החולים חפצי חיים רק אופציה אחת – השתלת כליה בחו"ל

וזה היה רק 'קצה המזלג' של ממצאי דוח מבקר המדינה. צריך להבין את משמעות הדברים. עשרות אנשים, אם לא יותר, מתו בגלל "ליקויים" מסוג זה.

טיפולי דיאליזה – תופעות לוואי

טיפול דיאליזה הוא טיפול הישרדות בלבד. אבל, מאחר ומרבית החולים מקבלים כל דיאגנוזה וכל ערוץ טיפולי שהרופא ממליץ עליו כ'תורה משמים' מתקבלים טיפולי הדיאליזה בעיני החולים כפתרון מעולה לשנים ארוכות. בפועל, לא כך הם הדברים. אמונה או הנחה זו נשענת על המידע החלקי הניתן לחולים הזקוקים לדיאליזה ונטיית קופות החולים וגורמים במערכת הבריאות שלא לחשוף בפני המטופלים את התמונה המלאה. ובכן, זה המקום להציג בפניך את משמעות הטיפול בדיאליזה והכוונה היא לכל הנתונים שכנראה אינך מודע להם:

דיאליזה מבצעת רק 10% מביצועיה של כליה בריאה מעבר לתפקודה החלקי של מכונת הדיאליזה בהשוואה לכליות בריאות, הטיפול בדיאליזה מאופיין בהשפעות ותופעות לוואי רבות חלקן קשות ואף מסוכנות. האם לאורך מסלול הטיפול שעברת מאז גילויה של מחלת הכליות שלך ועד היום מישהו פרס אותן בפניך? כנראה שלא!

טיפול בדיאליזה יכול לגרום תופעות לוואי קשות ביותר – את תופעות הלוואי שטיפול בדיאליזה יכול לגרום מחלקים לשלוש קבוצות לפי רמת הסיכון ועוצמת הפגיעה:

  • תופעות לוואי מסכנות חיים – אנמיה, מחלות עצם, מחלות לב, לחץ דם גבוה, פגיעה במערכת העצבים וזיהומים.
  • תופעות לוואי פיזיות יום-יומיות – בחילות והקאות, חום וצמרמורת, כאבי ראש, התכווצויות שרירים
  • תופעות לוואי שפוגעות באיכות החיים – תשישות קשה, אבדן כושר עבודה, נטל על המשפחה, פגיעה בשכר והכנסה, אין אונות ופגיעה בחיי זוגיות, בעיות קוגנטיביות כמו פגיעה מוטורית ובכושר הדיבור

בפני מטופל הדיאליזה עומדות שתי ברירות: השתלת כליה או המשך טיפול בדיאליזה עד שאין יותר מה לעשות. ביטוי קשה "עד שאין יותר מה לעשות", אבל זו המציאות. צריך להבין, ככל שטיפולי הדיאליזה מתארכים כך כשירות הגוף ויכולתו לקלוט איבר מושתל – הולכת ויורדת עד למצב שהגוף אינו כשיר להשתלה יותר. כאן עולה שוב ערוץ השתלת כליה בחו"ל כמוצא היחיד למי שרוצה לחזור לחיים בריאים ונורמטיביים במהירות. אבל, הבטחנו מידע מלא ועל כן נמשיך את התהליך ארוך השנים והסבל שצפוי לחולה כליות בישראל והתחנה הבאה היא: כניסה לרשימת המתנה להשתלה.

רשימת המתנה להשתלת כליה

נחזור על הנתון המבהיל: יש בישראל כ-40,000 חולי כליות, מתוכם כ-7000 מטופלי דיאליזה, מהם רק 840 חולים 'הצליחו' להיכנס לרשימת ההמתנה להשתלת כליה. ומשנה לשנה מספר הממתינים רק הולך ועולה. כאשר לחולה נודע שהוא נמצא באי ספיקת כליות סופנית, עומדות בפניו 2 אופציות:

  1. טיפולי דיאליזה
  2. השתלת כליה (מן החי ומן המת)

הסיכוי להיכנס לרשימת ההמתנה הוא כמעט אפסי

כדי להיכנס לרשימת ההמתנה החולה קודם כל חייב להיות מטופל בדיאליזה ובעל תיק רפואי מוכן עם כל הבדיקות הנדרשות. בדיקות אלה יש לבצע מיידית, אולם לא כך הם הדברים בפועל. חשוב לציין, משך הזמן שנדרש בישראל לביצוע כל הבדיקות יכול להגיע עד ליותר משנה. מי שלא עשה בדיקות לא נכנס לרשימת ההמתנה. הרופאים כלל לא מעלים נקודה חשובה זו בפני החולים, וכך, מבחינה סטטיסטית, 95% מהחולים נכנסים למעגל הדיאליזה מבלי שיכללו ברשימת ההמתנה – בהיעדר הבדיקות והתיק הרפואי הנדרש. הנזק בעקבות כך הוא חמור ואף יכול להיות קריטי. מדובר בעצם בשנה בה החולה אמנם מטופל בדיאליזה אבל אינו מתקדם אפילו במילימטר לכיוון השתלת כליה. שנה מתוך 6 שנים בממוצע בהן הגוף
יכול לשרוד דיאליזה. ובנתיים…

בינתיים, הגוף הולך ונשחק

גם מכונת הדיאליזה המתקדמת ביותר, אינה מצליחה לעשות ולו עשירית ממה שיודעת לעשות כליה טבעית אחת שגודלה כ-150 סמ"ק. לפיכך, כל מערכות הגוף, ללא יוצאת מהכלל, הולכות ונשחקות והסיכוי לעבור השתלת כליה מוצלחת הולך ופוחת עם הזמן. רשמית, 840 ממטופלי הדיאליזה ממתינים כיום להשתלת כליה.

בפועל המספר גבוה בהרבה:

  • יש שהיו רשומים ונפלטו מהרשימה לאחר שטיפולי דיאליזה ממושכים הפכו את גופם לבלתי כשיר להשתלה
  • יש שפרשו וחיפשו מוצא אחר לאחר שנואשו מההמתנה הממושכת
  • יש שלא צורפו לרשימה מפאת גיל מתקדם או סתם כך בגלל רשלנות
  • ויש מאות שנפטרים "סתם" מידי שנה. חלקם מתו תוך כדי המתנה להשתלה, חלקם לא החלו כלל את תהליך הכניסה לרשימת ההמתנה כי אף אחד לא דאג להנחות, לידע ולסייע.
טיפולי דיאליזה

נתונים בסיסיים שכל חולה כליות חייב לדעת

  • אל המספרים שכבר הצפנו –  40,000 חולי כליות, מתוכם כ-7000 מטופלי דיאליזה, מהם רק 840 חולים נכנסו לרשימת ההמתנה להשתלת כליה – נוסיף עוד כמה מספרים שישלימו את התמונה ויבהירו עד כמה סיכוייך להשתלת כליה בישראל קלושים
  • מידי שנה מבוצעות בישראל רק כ-130 השתלות כליה מן החי וכ-150 השתלות כליה מן המת ש'אורך חייהן' קצר משמעותית בהשוואה לכליה מן החי.
  • 8 שנים בממוצע! זה זמן ההמתנה להשתלת כליה בישראל (פי שלוש מאירופה). ואם עברת את גיל 60 זמן ההמתנה מתארך לכ-12 שנים.
  • בכל שנה מתים, כ-1600 ממטופלי הדיאליזה שממתינים להשתלת כליה מתים.
  • ישראל מצויה במקום הראשון בתמותת אנשים ממחלת אי ספיקת כליות מבין 21 מדינות המערב.
  • רוב מטופלי הדיאליזה הם בגיל 55+, נתון שמקטין עד לאפס כמעט את הסיכויים להיכנס לרשימת ההמתנה להשתלה.
  • על פי קריטריון שקבע משרד הבריאות הקצאת כליות להשתלה נקבעת לפי גיל. כלומר, התאמה בין גיל התורם לגיל החולה הזקוק לכליה. הזקנים יזכו לכליה 'זקנה' והצעירים לכליה 'צעירה'.
השתלת כליה

השתלת כליה בחו"ל – הדרך הקצרה לחזור לחיים חדשים

פתאום התמונה משתנה ב-180 מעלות בכל מדד וזווית בחינה והכל נראה אופטימי ומעודד במיוחד כשמשווים את מהמצב לישראל: :

  1. בדיקות מקדימות לאישור כשירות להשתלה ובניית תיק רפואי כנדרש מתקצרות לשבועות ספורים במקום שנה ויותר
  2. משך התהליך מחתימה ועד השתלה אורך חודשים ספורים במקום שנים כאן בישראל
  3. השתלת הכליה מתבצעת במרכזי השתלות מובילים שעומדים בתקני האיכות הרפואית הבינלאומיים המחמירים ביותר כדוגמת תקן JCI אותו יש רק ל-6 מתוך 76 בתי החולים בישראל.
  4. את השתלות הכליה ניתוחי ההשתלה מבצעים רופאים מומחים בעלי שם וניסיון עשיר בתחום (מאות השתלות בשנה, פי כמה מעמיתיהם הישראליים)
  5. הציוד הרפואי בכלל וציוד המעבדות וחדרי הניתוח בפרט הם מהמתקדמים והחדשניים ביותר שיש
  6. תנאי הטסה, מלון לך ומלווה מטעם המשפחה והאשפוז עצמו ברמה של חמישה כוכבים
  7. מלווה אישי צמוד מטעמנו שדואג לך ולבן הזוג המלווה מ-א' ועד ת'.

 

לתוכן המלא על

"רופאים ישראליים והשתלת כליה בחו"ל "

הקלק כאן

לתוכן המלא על

"השתלת כליה בחו"ל"

הקלק כאן…