
טיפול דיאליזה ביתי
אם הגעתם לעמוד הזה – כנראה אתם מכירים את הקושי הכרוך בטיפולי דיאליזה, ומחפשים דרכים להקל על עצמכם או על הקרובים לכם.
דיאליזה ביתית, היא פתרון חדשני שיצא לשוק בשנים האחרונות אשר יאפשר לכם שילוב מיטבי של טיפולי הדיאליזה בתוך אורח חייכם. כך, תוכלו לזכות בחיים מלאים ועשירים לצד אי ספיקת כליות. דיאליזה אינה פתרון ארוך טווח, והיא לא יכולה להחליף השתלת כליה. אבל אנחנו מציעים את הדרך הכי נוחה, יעילה ומהירה להתמודד איתה.
רוצים לשמוע עוד? ריכזנו במיוחד עבורכם את כל המידע שתצטרכו על דיאליזה ביתית.
מה זה דיאליזה ואיך היא פועלת?
דיאליזה היא טיפול רפואי במהלכו מתבצע ניקוי מלאכותי של הדם וסילוק עודפי נוזלים מהגוף. נזקקים לה חולים עם אי ספיקת כליות, שהינם בעלי נזק תפקודי כרוני בתפקוד הכליה. על כן, הם נאלצים להשתמש בדיאליזה כדי להמשיך ולהזרים דם נקי ומסונן לכל מערכות גופם.
תוחלת החיים עם דיאליזה ארוכה, אך מדובר בפתרון הישרדותי זמני המיועד לאפשר לגוף להמשיך לתפקד, עד להשתלת כליה. למרבה הצער, ככל שמשתמשים בדיאליזה יותר זמן היכולת של הגוף לקלוט השתלת כליה יורדת.
תופעות הלוואי של הדיאליזה כוללות:
- שינויים בלחץ הדם.
- עומס בלב.
- בחילות והקאות.
- כאבי ראש.
- אנמיה.
- חום וצמרמורות.
- התכווצויות שרירים.
- בעיות קוגניטיביות.
- זיהומים.
- אין אונות.
- ועוד…
סוגי דיאליזה
יש שני סוגים של דיאליזה: המודיאליזה ודיאליזה פריטוניאלית.
המודיאליזה הוא תהליך בו מעבירים את הדם של המטופל בכליה מלאכותית החיצונית לגופו. לשם כך, עושים ניתוח של חיבור עורק לוריד (לרוב ביד או במרפק). בזמן הטיפול מחדירים מחט שתוציא את הדם למכונת סינון חיצונית, ומחט שמחזירה את הדם לגוף. אורך הטיפול הוא בין 3-4 שעות, ויש לבצע אותו 3 פעמים בשבוע. זהו הטיפול הנפוץ ביותר לחולים עם אי ספיקת כליות.
על מנת לבצע דיאליזה פריטוניאלית (צפקית), מחליפים נוזלים דרך קרום חלל הבטן של החולה (הפריטוניאום). תהליך הטיפול כולל החדרה של צינורית פלסטית קבועה (קטטר) לחלל הבטן, דרכה מזרימים נוזל מיוחד (שלרוב מכיל כלור, נתרן ועוד) אשר סופג אליו את החומרים המזיקים בדם של המטופל. הנוזל נשאר במקום במשך 6-24 שעות ולאחר מכן מנקזים אותו החוצה דרך הקטטר. מדובר בטיפול הדורש החלפת נוזלים מספר פעמים ביממה.
מה עדיף, טיפול במכון או דיאליזה בבית?
טיפול דיאליזה מלווה תופעות לוואי קשות ועלול להוריד את איכות החיים של החולה באופן משמעותי. לכל אחד משני סוגי הדיאליזה, המודיאליזה ודיאליזה פריטוניאלית, יש יתרונות וחסרונות.
כך, טיפול המודיאליזה במכון דיאליזה דורש פינוי של לפחות חצי יום 3 פעמים בשבוע, מדובר בהיקף שעות של שליש משרה. הדבר דורש ארגון של כל החיים סביב הטיפולים, מלבד להתמודדות עם תופעות הלוואי. מנגד, טיפול דיאליזה פריטוניאלית מתבצע ברובו במרחב הביתי ונחשב לעדין יותר מהמודיאליזה. עם זאת, הוא מעלה את הסיכון לזיהומים, התפתחות בקע ועליה במשקל.
דיאליזה ביתית משלבת בין השניים ונותנת פתרון ראוי המאפשר זמינות ונגישות לצד הורדת הסיכון לזיהומים. זאת מכיוון שהיא מאפשרת טיפול המודיאליזה כמו זה המתבצע במכוני הדיאליזה, במרחב הביתי.
בין היתרונות של הטיפול דיאליזה בבית:
- טיפולים בסביבה הבטוחה והמוכרת שלכם.
- גמישות ועצמאות בקביעת הטיפולים.
- תדירות ואורך גבוה יותר של טיפולים.
- הקלה בהגבלות התזונה ומשטר הנוזלים.
- שליטה טובה יותר בלחץ הדם.
- הקלה בעומס הלב.
- שיפור במצב הרוח וברמת האנרגיה.
מכשירים לטיפול דיאליזה ביתי
מכונת דיאליזה ביתית מעבירה את הדם של המטופל בכליה מלאכותית החיצונית לגופו. מדובר במכונה קטנה ומשוכללת, אשר מלבד סינון הדם ועודפי הנוזלים, אוספת מידע רפואי על המטופל ומסייעת לו במעקב אחר מדדי הדופק ולחץ הדם שלו.
אנחנו יכולים לומר בלב שלם, כי מכונת דיאליזה ביתית היא הפתרון הטוב ביותר לחולים הזקוקים לדיאליזה. זאת מכיוון, שהיא מאפשרת סינון איכותי של הדם בתדירות גבוהה. כך, מערכות הגוף זוכות לדם טוב ונקי יותר והמטופל זוכה בעצמאות ונוחות שלא יוכל להשיג בשום דרך אחרת.
כמה עולה טיפול דיאליזה ביתי?
כל טיפולי הדיאליזה בארץ מסובסדים בידי קופות החולים במסגרת ביטוח בריאות ממלכתי.
חברת מד-ליד נותנת שירותי ייעוץ וליווי אישיים בתהליך טיפול הדיאליזה הביתי על ידי רופאים בכירים העובדים עם החברה. זאת בנוסף, לסיוע והנחיה במימוש מימון הטיפול דרך קופת החולים.
יש לך שאלות נוספות? צור איתנו קשר!
דיאליזה ביתית
גוף האדם נשען על גבי מגוון של מערכות שונות, אשר בחלקן אחראיות על סינון הדם, על שאיבה שלו וזרימה שלו ועד לסינון של הרעלנים בגוף שלנו. לא מעט ישראלים מתקשים בסינון של לא מעט רעלנים בגופם וסובלים ממחלות כרוניות של אי ספיקת כליות, כאשר מספר מוערך בישראל כקרוב למאה אלף מטופלים בשלבים שונים. חלק לא קטן מהם דורש גם טיפולי דיאליזה ביתית אך בהיעדר הכוונה או ביטוח בריאות פרטי, הקושי לקבל טיפול הוגן עלול להיות מנת חלקם גם של מטופלים מבוגרים יותר. על כן בכדי להבטיח איכות טיפולה מעולה גם של דיאליזה ביתית וגם במתן כלים ייעודיים למטופל, מומלץ להגיע מרכז סיוע מדליד medlead ולהנות גם מסל שירותים מעולה לחולים במחלות כליה שונות.
דיאליזה ביתית – מה חשוב שנדע
ולצד הכמות הגדולה של חולי אי ספיקת הכליות בישראל, קיימים כיום שלושה טיפולים פופולריים בקרב המטופלים בצורה ביתית ומאפשרים גם לחולים מבני הגיל השלישי להנות מטיפולי דיאליזה ביתית ללא יציאה מהבית ובהיתקלות בקשיי תנועה שונים. לכן בחירה של מכשירי דיאליזה ביתיים דורשת הכוונה מקצועית החל מאופן הניקוי ועד להפעלה, שכן שימוש לא כראוי במכונה עלול לייצר זיהומים ולפגוע בהליך הטיפול.
לצד זאת חשוב לזכור כי השימוש במוכנות דיאליזה ביתיות דורשת גם היעזרות בבן משפחה או בליווי מקצועי אחר, שכן הפעילות הממוצעת של כל מכונה מתקיימת בערך עד לשעתיים ומתבצעת בין חמישה עד שישה ימים בשבוע. בנוסף השימוש בה עלול לעייף את המטופלים והשגחה במקרים שכאלה היא איננה בגדר המלצה.
סוגי הטיפול לדיאליזה ביתית
טיפולי דיאליזה ביתית שכיחים בשלושה צורות, הראשון הינו דיאליזה ציפקית הכוללת החלפה של נוזלים בחלל הצפק אחת ליומיים ובצורה אמבולטורית והיא נקראת IPD. המכונה השנייה הינה צפיקית ידנית כאשר במהלכה נוזל הדיאליזה נשאר בבטן המטופל עד לשש שעות ובסופם משוחלף בצורה ידנית ונקרא CAPD. הסוג השלישי הוא כמובן APD והוא יעיל עבור טיפולים לאורך שתיים עשרה שעות ונעשה בצורה אוטומטית.
עבור קבלת טיפולים אלו בסטנדרט הכי גובה ניתן לפנות אל מרכז סיוע מדליד medlead.
דיאליזה צפקית
בישראל ישנם כיום מעל לחמישים אלף ישראלים הסובלים ממחלות כרוניות של אי ספיקת כליות, כאשר קרוב לעשרת אלפים מתוכם הינם מטופלי דיאליזה וחלק משמעותי מהם גם זקוק לטיפול בייתי. על כן בשנים האחרונות הפכה דיאליזה צפקית, לאחד הפתרונות היעילים עבור חולי אי ספיקת כליות המצליחים לא רק לשלב את חיי היומיום שלהם בצורה יעילה, אלא לשמור על סביבה סטרילית בביתם ולעשות זאת ללא כל מאמץ. טיפולי דיאליזה צפקית מתחלקים לשלושה סוגים עיקריים, אך מומלץ לבעת הביצוע שלהם לקבל גם ליווי מקצועי עד הבית שיבטיח טיפול אפקטיבי ובטוח לחולה. על כן מרכז סיוע מדליד medlead מאפשרת מעטפת טיפול מושלמת עבור חולי דיאליזה, גם בצורה ביתית, גם בזמן שהות בחול ואפילו תורים קצרים לתרומת כליה.
דיאליזה צפקית – שלושה סוגים
כמו שציינו מעל דיאליזה צפקית מתחלקת לשלושה סוגים של טיפול, כאשר כל אחד מהם כמובן מתאים ומתאפיין על פי בדיקות GFR ובדיקות הדימות השונות. על כן הסוג הראשון של דיאליזה צפקית נקרא CAPD והוא מחדיר את נוזל הדיאליזה למשך שש שעות בבטן ולאחר מכן משוחלף בצורה ידנית ונעשה ארבעה פעמים לפחות ביממה. סוג שני של דיאליזה צפקית ביתית הוא כמובן IPD הנעשה בצורה יומית וחילוף החומר בבטן נעשה אחת ליומיים בצורה אמבולטורית של יחידת דיאליזה.
סוג שלישי של דיאליזה צפקית הנחשב גם לדיאליזה אוטומטית הוא APD, שאורך הטיפול שלו נעה לאורך שתיים עשרה שעות ומשמש לטיפול בעיקר בשעות הלילה ותהליך שחלוף הנוזלים נעשה בצורה אוטומטית גמורה.
סבוכים ופתרונות
כמו כל טיפול רפואי גם דיאליזה צפקית עלולה לגרור איתה לא מעט סיבוכים שונים, אשר יכולים להתחיל החל מזיהומים שונים ועד לעליה בקצב חילוף החומרים של הגוף ולהפרעות משקל כאלו ואחרות. אבל אחת התוצאות השכיחות היא ריכוז גבוהה של רעלים בדם, אשר עשוי להוביל לכדי סיבוכים נוספים במערכת כלי הדם.
לכן בבחירה בטיפולי דיאליזה בבית מומלץ לבחור גם בצוות רפואי אשר יתלווה להליך זה, ואחת ההמלצות הוא לא אחר ממרכז סיוע מדליד medlead המעניקה שירותים מקיפים לחולי דיאליזה.
דיאליזה בבית
ישראל נחשבת לאחת המעצמות בכל הקשור לטיפולים רפואיים מתקדמים, כאשר לא מעט חולי אי ספיקת כליות כרוניים מוצאים לא מעט נחמה באחת השיטות למטופלי דיאליזה והיא דרך טיפולי דיאליזה בבית המתאימים לא רק לחולים מבוגרים אלא למרבית מטופלי הדיאליזה השונים. טיפולים אלו דורשים ברובם השגחה מתמשכת של אחד מבני המשפחה או של איש צוות מקצועי, על כן מומלץ להכיר את הכללים שבשימוש בטיפול של דיאליזה ביתית ומה הם הסיכונים הכרוכים בכך. ובשנים האחרונות ניתן למצוא מגוון רחב של חברות רפואה פרטיות, המאפשרות טיפולי מעטפת שונים עבור חולי דיאליזה הכוללים גם השתלה בדיוק כמו מרכז סיוע מדליד medlead.
דיאליזה בבית – סיכונים ומה צריך להכיר
כאשר מדובר בטיפול בדרך של דיאליזה בבית, חשוב להכיר כי טיפול זה הינו מנת חלקם של קרוב לעשרת אלפים חולי אי ספיקת כליות ברחבי ישראל. על כן שימוש במכשירי דיאליזה ביתית דורשים הכוונה מקצועית והכרה בצורכי התחזוקה הנדרשים למכשירים אלו, שכן אי שמירה על סטריליות עם סיום הטיפולים עלולה לחשוף את המטופלים לאיום זיהומי גבוהה וממשי ובכך גם לסבך את מצבו הרפואי.
ומלבד תחזוקה שוטפת יעילה של מכשירים אלו, חשוב לדעת כי שימוש בדיאליזה ביתית יכולים להתווסף תופעות לוואי שונות החל משינויים במשקל המטופל, זיהומים באזורי הצינורית וכמובן עלייה ברמת הרעלים בדם אשר עלול להוביל לסיבוכים שונים.
דיאליזה בבית – אלטרנטיבות
טיפול של דיאליזה בבית כולל שלושה אלטרנטיבות שכיחות בישראל, הראשונה היא כמובן מערכת ציפקית אוטומטית המבצעת תחלופה לאורך 12 שעות ומאפשרת פעילות לאורך כל היממה, והיא גם מוכרת תחת השם APD. טיפול נוסף המתבצע בעזרתה של מסגרת אמבולטורית של יחידת דיאליזה, הוא כמובן טיפול IPD המאפשר חלפה של דיאליזה אחת ליומיים. האלטרנטיבה השלישית מתבצעת ארבעה פעמים במהלך היממה כאשר הנוזל נותר כשש שעות בבטן ונקרא CPAD שהוא ציפקית ידנית.
בבחירה של טיפולים רגישים אלו מומלץ להבטיח כי בסביבה שלנו יהיה גם צוות מקצועי מהשורה הראשונה לכן בבחירה מרכז סיוע מדליד medlead נוכל לקבל שירותים מגוונים לחולי אי ספיקת כליות, החל מרשימת המתנה ודיאליזה בחול