
השתלת כליה הצלבה
השתלת כליה – הצלבה ועקרונותיה
בישראל, תרומת כליה בכסף אינה מותרת, ולכן פתוחות בפני הנזקקים להשתלה רק שלוש אפשרויות. הראשונה היא קבלת תרומה מתורם שנפטר, המחזיק כרטיס אדי ושיש אישור ממשפחתו, וכמובן עם התאמה פיזיולוגית. השנייה היא קבלת תרומה אלטרואיסטית מאדם זר והשלישית היא קבלת תרומה מבן משפחה הנמנה על המעגל הקרוב. יחד עם זאת, ההמתנה לתורם אלטרואיסטי יכולה להיות ממושכת ביותר, ואילו תורם מהמשפחה הקרובה אינו תמיד מתאים – גם אם קיימת נכונות לתרום. במצבים אלו ניתן לבצע עבור השתלת כליה הצלבה מול תורם משפחתי של אדם אחר.
מה העיקרון של הצלבה?
ההצלבה מתאימה למי שזקוק להשתלת כליה ויש לו קרוב משפחה המוכן לתרום, אולם ישנה בעיה פיזיולוגית. הבעיה היא שאצל הנתרם קיימים בגוף נוגדנים כנגד הכליה של התורם, או שישנה אי התאמה בין סוגי הדם שלהם (יש לציין כי כיום קיימות שיטות להתגברות על נוגדנים ונטרול שלהם). במקרים אלו, ניתן לבחון אם קיים מועמד אחר להשתלת כליה שנמצא במצב דומה, כלומר שיש לו בן משפחה קרוב המוכן לתרום לו כליה, ואז מבצעים הצלבה. בתהליך זה התורם של המועמד הראשון בעצם תורם את הכליה למועמד השני, ולהיפך – הכליה של התורם השני תושתל אצל המועמד הראשון. יש לציין כי התהליך פתוח בפני כל המועמדים להשתלות כליה, לרבות מי שחולה באי ספיקת כליות ועדיין לא התחיל בטיפולי דיאליזה, וכן מי שכבר התחיל בטיפולי דיאליזה.
לכאורה, קיים כאן פרדוקס מול חוק תרומת איברים, האוסר על קבלת או מתן תרומת כנגד תרומת איבר – ואין זה משנה אם התורם חי או נפטר. יחד עם זאת, החוק מתיר לתת את התרומה אם כנגדה עומדת הסכמה של קרוב משפחה או מכר של הנתרם לתרום איבר למכר או לקרוב משפחה של התורם.
כניסה לתוכנית החילופים
כדי לבצע עבור השתלת כליה הצלבה, יש לרשום את המועמד להשתלה לתוכנית החילופים מטעם המרכז הלאומי להשתלות. זאת, כמובן, לאחר שהבדיקות הראו על חוסר התאמה רפואית בין התורם לנתרם קרוב משפחתו. באמצעות הנפרולוג המטפל פונים אל תוכנית החילופים הלאומית, תוך מילוי של כל הטפסים הרלוונטיים והעברתם למרכז הרפואי הנבחר. בהמשך, אחרי שמתאספים שלושים זוגות לפחות או בכל שלושה חודשים, מבצעים את ההצלבה באמצעות תוכנת מחשב בין תורמים ומועמדים בעלי התאמה רפואית. במידה ונמצא התאמה, נשלחת מיידית הודעה לצורך מעבר בדיקות נוספות להתאמה וקבלת אישור. במידה והכל עובר כשורה, ניתן לגשת אל הניתוח, או למעשה אל שני ניתוחי השתלת הכליות שמבוצעים במקביל.
למידע נוסף על בנושא ולתיאום פגישה עם המומחים שלנו, ללא עלות או התחייבות, פנו אל מדליד דרך האתר או התקשרו ל-03-3760762.
מקרים של השתלת בכליה בישראל נחשבים לדי שכיחים, כשאר השתלות כליה נחשבות לבין ההשתלות הפופולריות בישראל ובעולם המערבי בפרט. כיום בישראל ממתינים אלפי חולי דיאליזה להשתלת כליה, שכן החוק כיום מאפשר השתלת כליה הצלבה עם תורם אנונימי דרך תוכנית ממשלתית ומאפשרת פתרון רפואי סביר והגיוני עבור הנזקקים להשתלת כליה דחופה. תוכנית זו מתאפשרת דרך מנעד סעיפים אותם מומלץ וחשוב להכיר לפני החלה בהליך של תרומה כזו, עם זאת האפשרות לביצוע ההשתלה בחול לעיתים יכול להיות משתלם יותר עבור מרבית החולים, שכן הזמן אף פעם איננו לטובתם. לכן בבחירת השתלות בארץ או בחול מומלץ לבחור במרכז סיוע מדליד medlead, המעניקה שירותי השתלה בסטנדרטים בינלאומיים ובצוות רפואי מהטובים בעולם.
השתלת כליה הצלבה – מה זה אומר ומה התנאים
הצורך הגדול עבור תרומת איברים חיים עבור חולים כרוניים בחלות כליה שונות, העלה את הפתרון כדוגמת השתלת כליה הצלבה, בין מאגר גדול של תורמים ברחבי הארץ ובין חולים הזקוקים לכליה או לחילופין בני משפחתם המבקשים לתרום להם אך אינם יכולים עקב אי התאמה. מאגר זה מאפשר לבצע התאמה שכזו אשר לעיתים כוללות הסתמכות על כמה מאפיינים שונים, והצלבה שכזו עלולה לא פעם לסבך ולהאריך את הליך ההשתלה.
על כן דרישות ותנאי התוכנית כוללים הימצאות נוגדים בדמו של המועמד להשתלה, תנאי נוסף כאשר יש אי התאמה בין סוג הדם. חשוב לדעת כי אל תוכנית זו יכולים להצטרף מעומדים להשתלת כליה, חולי אי ספיקת כליות וגם כאלו שעוד לא החלו בטיפולי דיאליזה וכמובן מועמדים שיש להם תורם שהינו קרוב משפחה ומוכן להצטרף אל המאגר.
שלבי הרשמה והליך
הליך של השתלת כליה הצלבה במאגר הלאומי, יתבצע דרך רישום זוגי אצל הרופא המטפל המעבר את שאר הטפסים אל המרכז הרפואי ובסופו המושתל והתורם נקלטים במאגר. כאשר מצטברים כשלושים זוגות נעשית הצלבה ממוחשבת בין התורמים והחולים.
חשוב כי הטיפול עבור חולי אי ספיקת כליות יעשה תחת הידיים המקצועיות ביותר, החל מהשתלה ועד לדיאליזה לכן אחת ההמלצות היא בבחירת מרכז סיוע מדליד medlead המעולה המציעה מגוון שירותים.