טיפול דיאליזה הוא טיפול הישרדות בלבד. אבל, מאחר ומרבית החולים מקבלים כל דיאגנוזה וכל ערוץ טיפולי שהרופא ממליץ עליו כ'תורה משמים' מתקבלים טיפולי הדיאליזה בעיני החולים כפתרון מעולה לשנים ארוכות. בפועל, לא כך הם הדברים. אמונה או הנחה זו נשענת על המידע החלקי הניתן לחולים הזקוקים לדיאליזה ונטיית קופות החולים וגורמים במערכת הבריאות שלא לחשוף בפני המטופלים את התמונה המלאה. ובכן, זה המקום להציג בפניך את משמעות הטיפול בדיאליזה והכוונה היא לכל הנתונים שכנראה אינך מודע להם:
דיאליזה מבצעת רק 10% מביצועיה של כליה בריאה – מעבר לתפקודה החלקי של מכונת הדיאליזה בהשוואה לכליות בריאות, הטיפול בדיאליזה מאופיין בהשפעות ותופעות לוואי רבות חלקן קשות ואף מסוכנות. האם לאורך מסלול הטיפול שעברת מאז גילויה של מחלת הכליות שלך ועד היום מישהו פרס אותן בפניך? כנראה שלא!
טיפול בדיאליזה יכול לגרום תופעות לוואי קשות ביותר – את תופעות הלוואי שטיפול בדיאליזה יכול לגרום מחלקים לשלוש קבוצות לפי רמת הסיכון ועוצמת הפגיעה:
- תופעות לוואי מסכנות חיים – אנמיה, מחלות עצם, מחלות לב, לחץ דם גבוה, פגיעה במערכת העצבים וזיהומים.
- תופעות לוואי פיזיות יום-יומיות – בחילות והקאות, חום וצמרמורת, כאבי ראש, התכווצויות שרירים
- תופעות לוואי שפוגעות באיכות החיים – תשישות קשה, אבדן כושר עבודה, נטל על המשפחה, פגיעה בשכר והכנסה, אין אונות ופגיעה בחיי זוגיות, בעיות קוגנטיביות כמו פגיעה מוטורית ובכושר הדיבור
בפני מטופל הדיאליזה עומדות שתי ברירות: השתלת כליה או המשך טיפול בדיאליזה עד שאין יותר מה לעשות. ביטוי קשה "עד שאין יותר מה לעשות", אבל זו המציאות. צריך להבין, ככל שטיפולי הדיאליזה מתארכים כך כשירות הגוף ויכולתו לקלוט איבר מושתל – הולכת ויורדת עד למצב שהגוף אינו כשיר להשתלה יותר. כאן עולה שוב ערוץ השתלת כליה בחו"ל כמוצא היחיד למי שרוצה לחזור לחיים בריאים ונורמטיביים במהירות. אבל, הבטחנו מידע מלא ועל כן נמשיך את התהליך ארוך השנים והסבל שצפוי לחולה כליות בישראל והתחנה הבאה היא: כניסה לרשימת המתנה להשתלה.