אם מערכת הבריאות הציבורית בישראל (משרד הבריאות וקופות החולים) היו דואגים לשים דגש על רפואה מונעת בשלבים מוקדמים כמו זיהוי מוקדם, בדיקות תקופתיות לאיתור אלה שנמצאים ברמת סיכון גבוה ועוד קשת רחבה של פעולות מניעה - כנראה שלא היו נוצרים המספרים האלה:
הכליות אחראיות בעיקר על סילוק רעלנים מגופנו, שמירה על מאזן נוזלים ומינרלים, יצירת ויטמינים וויסות פעולות שונות. כשל כלייתי משמעו כשל בתפקוד הכליות. כשל כלייתי יכול להיות כרוני עקב ירידה הדרגתית וממושכת בתפקודי הכליה, או לחילופין חד כתוצאה מפגיעה.
בין גורמי הסיכון לכשל כלייתי כרוני ניתן למנות:
סוכרת,
עודף משקל,
לחץ דם גבוה,
יתר שומנים בדם,
עישון.
החל מגיל 40 תפקוד הכליות יורד באופן הדרגתי, ומגיע לכ- 30% בגיל 80. בנוסף הכליות עלולות להיפגע בין היתר כתוצאה מזיהומים שונים, ותרופות אנטיביוטיות.
חייבים להקדים תרופה למכה
מיד, בהמשך התוכן, נביא מידע חשוב במיוחד בעניין מצבם של חולי כליות בישראל. זהו מידע שרופא המשפחה ואפילו הנפרולוג לעולם לא יספרו לך. בנוסף, נרחיב בנושאים כמו: תסמינים, הבדיקות שיש לבצע לצורך זיהוי מחלת כליות, דרגות חומרת המחלה ועוד. אבל קודם… הטיפול המונע כשל כלייתי שהרופאים וקופות החולים היו צריכים להציע לך -דגש על צמד המילים "היו צריכים" – אבל לא עושים.
גורם הזמן הוא המשפיע החשוב ביותר
במחלות כליה, כל יום שעובר ללא איבחון וטיפול – מחמיר את המצב. כפי שעולה מדו"ח מבקר המדינה שעוסק בדיוק בנושא זה – יש לכך משמעויות קריטיות. הנה ציטוט מתוך דו"ח המבקר:
…חולים רבים מגיעים באיחור לאבחון ולטיפול אצל רופא נפרולוג – אם בשל תורים ארוכים עקב מחסור ברופאים נפרולוגים ואם בשל אי-זיהוי הבעיה כנפרולוגית על ידי רופאי המשפחה. הפניה מוקדמת של חולים המצויים בקבוצות סיכון לחלות במחלות כליה למרפאה נפרולוגית ומתן ייעוץ נפרולוגי מהיר במידת הצורך, יכולים להאט את קצב ההתקדמות של מחלת הכליות ואף למנוע הגעה למצב של אי-ספיקת כליות סופנית…
כאן אנחנו נכנסים לתמונה.
MED-LEAD – הינה מרכז סיוע בינלאומי שמעניק שירותים נילווים ללקוחות החברה – בארץ ובחו"ל – בתחום השתלות כליה בחו"ל, טיפולים מונעי כשל כלייתי, טיפולי דיאליזה לנוסעים לחו"ל ועוד. ובכן, נקודת המוצא שלנו היא שטיפול מונע תמיד עדיף על טיפול במחלה שכבר שלחה שורשים במערכות הגוף. ויש כמה ערוצי טיפול:
תסמינים של אי ספיקת כליות
אי ספיקת כליות מאופיינת בתסמינים בדרגות חומרה שונות. התסמינים כוללים: לחץ דם גבוה, עייפות, בחילה, הקאות, חוסר תאבון, גרד בכל הגוף, חולשה ניכרת בעצמות עד כדי נטייה לשברים, איבוד זיכרון, הפרעות בשינה והפרעות בריכוז. סימפטומים אלה נובעים הן מהצטברות רעלים והן מהפרעה בייצור כדוריות דם אדומות וכן ויטמינים כגון ויטמין D החיוני לבריאות העצמות. יחד עם זאת, יש לשים לב לעובדה שתסמינים אלה אינם ייחודים לאי ספיקת כליות, ולכן יש לבדוק אותם היטב על מנת לקבל אבחנה נכונה. לרוב, ניתן יהיה ללמוד על חומרת הנזק לכליות דרך חומרת התסמינים. ככל שהנזק גדול יותר, כך גם חומרת התסמינים עולה.
הטיפול המונע שאנחנו מציעים לך
נכון, אנחנו לא רופאים ולא מתיימרים להיות, אבל לרגע, בהיעדר טיפול מונע בישראל, ומאחר וגורם הזמן הוא, כאמור, קריטי – אנחנו מבקשים להציע לך סל שירותים שעניינם טיפול מונע ללא תורים, ללא המתנות ארוכות וללא הבירוקרטיה המתישה.מתוקף עיסוקינו בהשתלות כליה וטיפולים במחלות כליה אנחנו:
מכירים היטב את הרופאים המומחים בתחום ומי מהם הוא התשובה הנכונה לצורך שלך. כך באפשרותנו לכוון אותך אל בכירי הרופאים הן לצורך איבחון מוקדם והן לצורך טיפול.
אנחנו גם מצויים היטב בכל הבדיקות הנדרשות והמכונים הקיימים. נדאג לביצוע כל הבדיקות לצורך איבחון מוקדם במעבדות המשוכללות ביותר שיש ובמהירות שתפתיע אותך.
טיפול רפואי מקצועי אמיתי צריך לדעת לנהל. במיוחד כשמדובר במחלות שיש להן השפעה על כל מערכות הגוף: עיכול, לב, דם, כליות וחיסון. הרי למטופל אין את הידע, היכולת ולא את האנרגיה לעשות זאת בעצמו. אנחנו ניקח את הגה ניווט הטיפול על כל שלביו, נפקח, ננחה וננהל את הטיפול בין הגורמים הרפואיים, מכוני MRI או CT, המעבדות… הכל תוך קיצור לוחות זמנים.
מסתכלים קדימה. אם יתברר שיש צורך בטיפול מונע, נעניק לך גם הדרכה צמודה וליווי אישי לצורך הכנת תיק רפואי שהוא תנאי לכניסה לרשימת המתנה להשתלה ואף נפרוס בפניך את יתרונותיו הרבים של ערוץ השתלת הכליה בחו"ל על פני השתלת כליה בישראל
ועכשיו אל ערוצי הטיפול המונע
מי באמת דואג לך?
לפני שנגיע למידע שריכזנו כאן בשבילך כמו רשימת הסימפטומים שצריכה להדאיג, קצב התפתחות כשל כלייתי ואי ספיקת כליות ועוד, ברשותך כמה מילים מהלב.
כשמדיניות משרד הבריאות וקופות החולים נקבעת על פי כסף ולא על רק פי צורך רפואי מיטבי לחולה, ברור שאין באמת מי שדואג לך במערכת הבריאות.
חמורה מכך, היא העובדה שלקופות החולים מאד משתלם שלקוחותיהם יגיעו למצב של טיפול בדיאליזה .כפי שכבר ציינו, בעבור כל מטופל דיאליזה מקבלת קופת החולים ממשרד הבריאות 247,000 ₪ בשנה. מכאן ברור מדוע קופת החולים מעדיפה אותך כמטופל דיאליזה במקום להשקיע בטיפול מונע או מימון השתלת כליה. לא נעים לומר אבל מוכרים את הבריאות שלך בעבור כסף.
אגב כסף ועלויות, במקרים רבים מגיע לך החזר כספי מקופת החולים בעבור הפנייה לרופא מומחה. הפניה אל הרופא המומחה דרכנו מקצרת את זמן ההמתנה מחודשים לימים ומפגישה אותך עם הרופא הבכיר שהתמחותו במחלת הכליה שלך. וכבר סיכמנו – במחלת כליות הזמן הוא מצרך יקר וחיוני.
הסימפטומים שצריכים להדליק נורית אזהרה:
בשלבים הראשונים של מחלת הכליות, החולה בדרך כלל אינו מרגיש דבר. כאשר המחלה מחריפה, מתעורר לעיתים הצורך להטיל שתן באופן תכוף יותר. לעיתים רחוקות יותר, קיימים מקרים בהם אל תכיפות מתן שתן מצטרפים סימפטומים כמו:
הרגשת עייפות
תחושת גרד בגוף
בצקות ונפיחות (סביב העיניים, כפות ידיים ורגליים)
חוסר ריכוז
צבע העור נהיה כהה
לחץ דם גבוה
אנמיה
קוצר נשימה
אבדן הכרה חלקי
הפרעות קצב לב.
כמובן שתסמינים אלה יכולים לנבוע מבעיות שאינן בהכרח בכליות, אבל מי רוצה לקחת את הסיכון.
הבדיקות לזיהוי מוקדם
הבדיקות הראשוניות כל כך פשוטות ולא יקרות, מה שמגביר את סימני השאלה – מדוע קופות החולים אינן משקיעות באבחון מוקדם וחוסכות מהמטופלים ומעצמן כל כך הרבה הוצאות, טרחה, ריצות, והסתבכויות בטיפולים יקרים כמו ניתוחים (כריתת כליה פוליציסטית), השתלות כליה ועוד. השלבים השונים של מחלת כליות כרונית מבוססים על:
אי ספיקת כליות כרונית היא מחלה שנמשכת כל החיים. שכיחות המחלה גבוהה למדי, כאשר מעריכים ש- 30% מן המבוגרים מעל גיל 50 לוקים בה.
אי ספיקת כליות כרונית – מהלך המחלה ואפשרויות הטיפול
המחלה מתבטאת בפגיעה תפקודית בכליות כאשר הן אינן מסננות את הדם מרעלים כהלכה, ולכן תוצרי פסולת ועודפי נוזלים אינם מופרשים מהגוף באופן מספק על ידי מתן שתן. כתוצאה מכך, נוצרת פגיעה נרחבת בתפקודי הגוף לרבות ייצור כדוריות דם, ויטמינים (בעיקר ויטמין D, השומר על חוסן העצמות), שמירה על איזון המלחים בגוף וויסות פעולות שונות החיוניות לבריאותינו. פגיעה זו בכליה עולה בהדרגה עד לחוסר תפקוד מוחלט (אי ספיקה סופנית) בחלק מהמקרים. קצב ההתקדמות תלוי בסיבת המחלה, במצב הבריאותי הכללי של האדם וכן בטיפול הניתן לו ובשיתוף הפעולה מצדו. האפשרויות הטיפוליות הן: דיאליזה המדמה פעולה כלייתית באופן חלקי ביותר, והשתלה. טיפול בהשתלה טומן בחובו הזדמנות לחיים חדשים, שכן מדובר במחלה קשה שמובילה למגוון תסמינים משבשי חיים.
אי ספיקת כליות כרונית – תסמינים
בין תסמיני המחלה ניתן למנות חולשה וחוסר תאבון וכן עייפות כרונית כתוצאה ממחסור בכדוריות דם אדומות. תסמינים שדורשים פניה מיידית לרופא הם: בחילות והקאות, כמות שתן מופחתת, חולשה ועייפות חריפים, שינויים במצב החשיבתי וההכרתי, כאבים בחזה וקוצר נשימה.
אי ספיקת כליות כרונית – גורמים
הגורמים לאי ספיקת כליות כרונית מגוונים וכוללים לרוב סוכרת (נחשבת לגורם השכיח ביותר), לחץ דם ומחלות דלקתיות בכליה. כמו כן במידה שיש אבנים בכליה, הדבר עלול להביא לזיהומים חמורים. בנוסף, לתרופות שונות ובתוכן משככי כאבים ותרופות אנטיביוטיות עלולה להיות השפעה הרסנית על תפקודי הכליות.
אי ספיקת כליות כרונית – אחוזי נכות
הגוף האחראי על קביעת אחוזי הנכות במקרה של אי ספיקת כליות כרונית הוא המוסד לביטוח לאומי. עם קביעת אחוזי הנכות על ידי וועדה רפואית, המטופל זכאי למגוון הטבות לרבות הטבות כספיות.
אי ספיקת כליות קלה
אי ספיקת כליות קלה מתפתחת כאשר קיימת ירידה של כ-40% בתפקוד הכליה. אובדן תפקודי זה עלול לקרות למשל לאדם בגיל 75 אדם שלא חולה במחלות כליה חמורות, אולם יש לו מחלות רקע כמו לחץ דם וסוכרת. לרוב, הירידה התפקודית בשיעור זה לא תלווה בשינוי ניכר ברמת הקראטינין בדם או בתסמינים מיוחדים. אולם עם התקדמות המחלה ובין היתר הצטברות הרעלים כתוצאה ממנה, עלולה להתפתח אי ספיקת כליות קלה עם דרגות חומרה עולות ותסמינים ניכרים יותר ויותר.
אי ספיקת כליות חריפה
במקרה של פגיעה או חבלה בכליות, תאובחן אי ספיקת כליות חריפה, למשל במקרה של תאונת דרכים. אי ספיקת כליות חריפה מצריכה טיפול מידי!! האפשרויות הן דיאליזה או השתלה. דיאליזה היא טיפול המדמה פעולה כלייתית באופן חלקי ביותר וזמני בלבד. לעומת זאת טיפול בהשתלה טומן בחובו הזדמנות לחיים חדשים, שכן מדובר במחלה קשה שמובילה למגוון תסמינים קשים.
במחלת אי ספיקת כליות סופנית, הכליה חדלה מלתפקד, ויש להחליפה בדחיפות. במקרה זה האפשרויות הן דיאליזה או השתלה. היות ודיאליזה מחליפה את תפקוד הכליה רק בכ-10%, לא ניתן לחיות עמה לאורך זמן ממושך (עד כ-6 שנים). לפיכך, הפתרון המועדף הוא השתלת כליה.
אי ספיקת כליות אצל ילדים
אי ספיקת כליות כרונית אצל ילדים נגרמת לרוב כתוצאה ממחלות כליה גנטיות וכן ממומים מולדים בדרכי השתן. המחלה מובילה לפגיעה קשה באיכות חייו של הילד ומשפחתו, כאשר היא משפיעה על מצב בריאותו הכללי הן הגופני והן הנפשי.
קצב התפתחות המחלה
מחלת כליות כרונית היא אחת המחלות הנפוצות בישראל, ומהווה את סיבת המוות החמישית בשכיחותה אחרי סרטן, מחלות לב, שבץ מוחי וסוכרת.
לפי נתוני משרד הבריאות מדי שנה מתים בממוצע 4,559 ישראלים ממחלות כליה. בנוסף, מחלת כליות כרונית היא מהמחלות היקרות בארץ, הדורשת בשלביה המתקדמים טיפול קבוע בדיאליזה לצד המתנה בתור להשתלת כליה. בדיקת תפקודי כליות המבוססת על קצב הסינון הגלומרולר (GFR – Glomerular Filtration Rate) המאפשרת לאמוד מהי מסת הכליה המתפקדת המשתתפת בתהליכי סינון הדם והיא המדד העיקרי על פיו מדורגת חומרת המחלה.
בוא נעצור יחד את שעון החול
כנראה שגורם הזמן הכל כך קריטי לא מטריד באופן מיוחד את ראשי מערכת הבריאות למרות שאי ספיקת כליות סופנית היא אחת מחמש המחלות הקטלניות ביותר. הנה, על פי הקריטריונים לדרגות חומרת המחלה שסקרנו כעת, דובר על הכנת תיק רפואי לצורך כניסה לרשימת המתנה רק בשלב הרביעי (כשהכליות רגע לפני קריסה). לתפיסתנו, יש להכין תיק כזה כבר בתחילת התהליך כדי לחסוך כמה שנות המתנה.
כן… זה נכון… זמן ההמתנה הממוצע להשתלת כליה עומד על 8 שנים. יש עוד נתונים רבים שמאירים את תחום הטיפול במחלות כליה באור מאד לא חיובי (השתלת כליה בישראל…). אבל אנחנו כעת עם הפנים קדימה. מציעים לך את הערוץ הפרטי שמטרתו לקצר תהליכים, לקדם את המכה עם הרפואה האיכותית ביותר ולהאט אם לא לעצור את שעון החול.